Zo werkt het

Er wordt gewerkt via een methodologisch ontwerpproces. Een goede analyse en programma van eisen zorgen ervoor dat het probleem van alle kanten bekeken wordt voordat er aan het ontwerp wordt begonnen. Vervolgens zorgt een stuk creativiteit en een hoop schetsen uiteindelijk voor een functioneel en design verantwoord ontwerp. Het ontwerpproces bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Of het nu gaat om het ontwerpen van een kunststof behuizing van uw medische instrumenten of het ontwerpen van een nieuwe rugzak, in principe zijn de te doorlopen fases hetzelfde. Echter is het afhankelijk van het type product en de vraag van de klant in welke fase de klant begint en eindigt. Daarnaast zullen afhankelijk van de complexiteit van het product bepaalde fases meer of minder uitgebreid zijn. Om u een idee te geven van de opbouw van een ontwerp process heb ik hieronder het een en ander uitgelicht in een plaatje en een case.

Case: Ontwikkeling van een behuizing voor een waterkwaliteits meter

Door waterinsight ben ik benaderd om een behuizing te ontwerpen voor hun nieuwe waterkwaliteits meter. In dit geval was de interne techniek al klaar en die zat in zijn eigen behuizing. Echter wilde waterinsight een behuizing die qua ergonomie en functionaliteit wat uitgebreider was, zoals bv waterdicht en extra valbescherming. Naar aanleiding van al hun eisen en alle eisen die uit de analyse fase kwamen is er een programma van eisen en wensen gemaakt. Zo'n lijst  zorgt voor een duidelijk kader waarbinnen het ontwerp gedesignd kan worden. Een van de leuke eisen was dat het product naast waterdicht natuurlijk ook moest blijven drijven. Hierdoor moest de inhoud ook redelijk wat lucht bevatten als compensatie voor het gewicht. Hierdoor onstond er extra veel vormvrijheid voor het ontwerp. Als eerste is er een serie schetsen gemaakt waar uit er 3 ontwerpen zijn gekozen die verder uitgewerkt zouden worden. In deze serie schetsen zaten ook een aantal varianten van manieren om het product vast te houden tijdens gebruik. Gekozen werd voor een een handige greep, precies in het zwaartepunt van het apparaat. In deze opstelling bleef de tweede hand vrij voor het instellen van het apparaat tijdens gebruik. Het "schieten" van de meeting kan wel met één hand gebeuren door middel van een knop in het handvat.  Enkele schetsen uit de schetsfase zijn hieronder te zien.

Vervolgens werden er 3 schetsen verder uitgewerkt. Als eerste wordt de vorm uitgewerkt. Alle apparatuur moest goed passen en in dit geval werd er ook een eerste opzet in 3d gezet(zie 3e plaatje in de rij). Dit was ook nodig omdat de inhoud genoeg extra ruimte moest hebben voor het drijfvermogen en in 3d kan die extra ruimte berekend worden.Er werd nagedacht hoe de bediening ging plaats vinden en hoe de knoppen dan moesten functioneren. Uiteindelijk werd er in overleg met de Waterinsight gekozen voor één van de 3 ontwerpen.

Nu gaat de eind detaillering plaats vinden. Het hele ontwerp wordt in een cadpakket uitgetekend. Hoe alle onderdelen op zijn plaats blijven zitten, de extra rubberen vering, pakkingen etc. Uiteindelijk wordt er van de 3dcad tekening een eerste prototype gemaakt. Een prototype is zeer waardevol om het ontwerp te controleren en de laatste finetuning uit te voeren. De kap voorin sluit door middel van magneten. In het prototype zijn verschillende magneten geprobeerd en de juiste geselecteerd. Ook werd besloten om nog een extra polsband toe te voegen.

3drendering schets schets2 waterkwaliteitsmeter